Expertens 7 bästa tips för att
säkra ditt garage mot energisvinn!
Vi behöver använda mindre el. Det leder till en situation där många behöver dra ner på elförbrukningen men ändå vill hålla värmen i hemmet. Genom att stänga inne så mycket som möjligt av värmen kan vi minska behovet av uppvärmning, och då drar vi ner på elkonsumtionen. Hur säkrar man då att värmen inte sipprar ut i onödan och vad finns det för andra enkla tips när det kommer till att sänka energiförbrukningen?
Daniel Zackrisson har jobbat på Garageportexperten i över 10 år. Han har sedan länge förstått vikten av att inte släppa ut den dyrbara värmen man investerar i genom att värma upp garaget. Nu delar han med sig av sina bästa tips för att säkra garaget mot energisvinn.
- Under de tre senaste månaderna har vi sett att efterfrågan på både tätare garageportar och mer information om energibesparande insatser ökat markant bland våra kunder. Vi tycker att det är viktigt att vi som experter på just garageportar och garage delar med oss av våra insikter efter över 30 år på fälten, för att hjälpa kunderna att fokusera på rätt insatser och ta bra beslut i val av port.
1. Se över tätning av dörrar och fönster och försök täta oplanerat drag.
Daniels kommenterar:
Genom att täta fönster och dörrar kan man spara mycket energi. Målet behöver inte vara att få allt tätt till 100% utan bara genom att minska energidränaget 20% kan man uppleva stor skillnad på elräkningen.
Enligt beräkningar i energimätningsprogrammet IDA ICE kan man spara nära 1000 kWh per år genom att täta håligheter motsvarande två fingrars bredd i ett vinterbonat garage. Mitt tips är att fokusera på listan nedan:
- Lister
- Infattningar mellan fönster/dörr och vägg (drevning)
- Hängning genom justering av gångjärnen
2. Gå inte i u-värdesfällan.
Det är lätt att stirra sig blind på ett lågt u-värde men var noga med att kolla vad u-värdet visar. Är det monterad port i garage eller bara den enskilda panelens u-värde. Vilket u-värde en port har får fram beror också på hur stor porten är.
Daniels kommenterar:
Det finns olika sätt att mäta u-värde. I garageportsbranschen väljer vissa leverantörer att bara redovisa u-värdet för panelen men det som är intressant är vilket faktiskt värde den installerade porten har, inklusive lister och skenor. Ska du jämföra olika portars u-värde måste de vara i samma storlek annars kommer du jämföra äpplen och päron.
En helt nyinstallerad port är som mest tät men för att den ska bli och fortsätta vara tät måste installationen av garageporten vara välgjord. En dålig installation kan göra att porten med tiden förskjuts. Då kan det uppstå glipor mellan port och portkarm som leder till ett ökat inblås av kall luft och värmeläckage.
3. Välj en garageport med goda justeringsmöjligheter och bra lister för att få en tät port som behåller värmen i garaget.
Daniels kommentar:
Hemligheten sitter i mjuka, följsamma lister. Vid en första anblick kan en hård list ge ett mer ”rejält intryck”. Men mitt tips är att hålla utkik efter mjuka höga, gärna dubbla, lister som blir extra följsamma och stänger ute vind och kyla.
En port som kan justeras i porthålet är avgörande för om garageporten ska kunna täta porthålet enligt förväntningar. Det är stor skillnad på justeringsmånen mellan olika portprodukter, själv tycker jag att portarna från Ryternas mitten- och toppsegment är de som erbjuder störst möjlighet att anpassa porten till portöppningen men det finns ingen port som kan täta en väldigt sned portöppning.
4. Ta hand om din port och serva den regelbundet.
En helt nyinstallerad port är som mest tät. Allteftersom tiden går, åldras och slits de olika delarna av porten.
Daniels kommentar:
Precis som att en bil behöver servas och en skorsten behöver underhållas så måste vi ta hand om garageporten om den ska hålla utan att glipa eller läcka värme i de 20-30 år vi vet att konstruktionen har potential till. En port ska servas med en 1-2-3 service två gånger per år (servicen kan man utföra själv eller ta hjälp med från en expert). Efter tre år finns möjlighet att genomföra en större service för att kostnadsfritt kunna förlänga självriskreduceringen i ytterligare två år. Efter 6-10 år bör de lister som går att bytas för att bibehålla portens täthet.
5. Välj motorstängning på din takskjutport.
Daniels kommentar:
Det blir en tydlig skillnad mellan att dra ner och trycka ner garageportens paneler vid stängning av porten. En motorstängning trycker fast porten och den är satt i spjärn vilket försluter porten på ett bättre sätt.
6. Se över ventilationen i garaget
Våra garage här i norden måste ha ventilation, annars kommer de drabbas av fukt och mögelskador.
Daniels kommentar:
Ibland möter jag husägare som gått till överdrift i sin iver på att täta inomhusmiljön i garaget. Det mår inte byggnaden bra av. I jakten på tätare dörrar, fönster och garageportar riskerar vi att skapa ett så tätt utrymme att fukten inte finner väg ut ur garaget. Se över att du har minst två öppna ventiler med olika placering i garaget.
7. Byt det som felar.
Daniels kommentar:
Hur mycket vi än tätar med lister, skruvar gångjärn och servar skenor kommer ett snett porthål eller en dörr som slagit sig fortsätta läcka värme och agera energitjuv. Investera i produkter med bättre isolering och tätning som har förutsättningar att hålla över tid. Det har hänt mycket under de 10 senaste åren. Många nya portar och dörrar är bättre anpassade till vårt nordiska klimat med bättre tätningslister och isolering. Det blir en investering som är bra för både miljön, inomhusklimatet och plånboken under många år framöver.
Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad, kan man spara in på ungefär fem procents energi. Kan du både sänka värmen en grad samtidigt som du bevarar värmen i huset sparar du in ytterligare på din elförbrukning.