Matcha garaget med husstilen
För nära tjugo år sedan hittade Erik Alfredsson och hans sambo sitt drömhus. En disponentvilla som ritats och byggts av amerikanska gästarbetare runt mitten av 1875. Amerikanerna var i Sverige för att bidra med sin kompetens kring tillverkning av sulfitmassa vid byggnationen av Loddby maskinpappersbruk. När bruket stod klart färdigställdes även den vackra disponentsvillan i utkanten av Norrköping och förblev sedan i brukets ägor fram till sent 1900-tal.
”Det som var så fantastiskt när vi hittade huset var att inget var sönderrenoverat”, berättar Erik. ”Huset har originalväggmålningar från 1920-tal som vi haft möjlighet att bevara. Sanningen är att när vi flyttade hit för 20 år sedan var inget renoverat. Det var ett jätteprojekt som har varat fram till nu.”
Men ”nu” är allt äntligen klart och vi står på gårdsbacken för att titta på det senaste och enligt Erik, även det sista, bygget på tomten. Ett garage som ska vara lite utöver det vanliga.
Erik är tredje generationens företagare och driver tillsammans med sin bror ett av Östergötlands största åkerier. Myten om att förvärva, ärva och fördärva stämmer inte i deras företag. ”Senaste tio åren har vi satsat hårt och haft en fantastisk utveckling. Vi har verkligen varit tvungna att vända på varenda sten för att hitta yta nog för vår verksamhet.”
Jakten på lokaler är också anledningen till det fantastiska garage som står stolt i slutet på allén som leder upp till familjens hus.
”Min pappa Olle har alltid varit fordonsintresserad,” berättar Erik. ”Det har blivit både en och två veteranbilar som stått kvar i något oanvänt garage nere på firman. Dit har han kommit och pysslat och fixat, lite nu och då, sedan han blev pensionär.”
Men i takt med att familjens företag växte behövdes garagen, som Olle lånade, till åkeriets verksamhet. Olle fick bege sig ut och leta nya lokaler till sina veteranbilar. ”Han var runt överallt och letade.” berättar Erik. ”Han sökte bland magasin och gamla lador för att se om han kunde hyra in sig. Det ena stället var längre bort och mer förfallet än det andra. Så en dag kom han ner till mig, han satte sig på stolen framför min och sa: – Jag kan väl bygga ett garage på din uppfart.”
Erik skrattar när han berättar om Olles beslutsamhet och hur Erik och sambon Tove tyckte att idén växte ju mer de tänkte på den. ”Vi sa ja med bara ett förbehåll och det var att vi skulle få rita garaget. Vi ville gärna att det skulle bli i samma stil som vår huvudbyggnad. Det är ju inte alla 80-åringar som bygger ett garage men farsgubben är inte den som sitter still, så han har varit här och fixat nästan varje dag sedan bygget drog igång och nu är det klart.”
Idag är garaget det första som möter alla besökare. Ett vitrappat hus med stora block natursten som grund och med ett vackert rödlackerat plåttak. På garagets fasad sitter lampor av gediget gjutjärn i sekelskiftesstil. En perfekt detalj i den lantliga miljön. Garaget är utformat i tre sektioner med ryggåstak på den mittersta. Garageportarna är designade i en smal vågrät profil som även den ger ett klassiskt intryck. Alla garagedörrar är lackade från fabrik i en specialkulör som bryter vackert till det röda taket.
”Många tror att man bara kan få en garageport i vitt, svart eller brunt men det stämmer inte. Hos vissa tillverkare kan man välja exakt vilken färg man vill”, säger Erik. ”Det är en fin detalj som inte behöver skilja sig mycket i pris jämfört med en standardfärg. Vi har samma färg på alla våra portar och dörrar.”
Väl inne i garaget står tre veteranbilar, en antik cykel och en modern husbil. Erik berättar att husbilen var så hög att de valde att rita in en större garageport i mitten. ”Det blev en snygg och praktisk detalj” säger Erik.
En annan detalj är den vackra vedkaminen i gjutjärn som Erik kom över av en slump. När de höll på här som mest frågade en bekant om inte kaminen skulle passa i det nya garaget. Nu står den straxt bredvid det lilla köket och sprider torr, behaglig värme i det välisolerade, vackra garaget som är pappa Olles egen lilla pärla.