Att välja garageport
Garageportexperten följer familjen Walden som nyligen flyttat in i sin nybyggda vackra villa. Vi får förmånen att följa med dem i deras funderingar tankar och idéer som nyblivna garageägare. Här nedan följer ett utdrag ur Johannas blogg på Lantliv.se om hur det gick till när paret Walden skulle välja garageportar. Vi har också listat 5 saker du bör tänka på när du väljer garageport – klicka här för att komma till sidan!
- När vi väl bestämt oss för att bygga garage så var ett av de första beslut vår husleverantör ville ha från oss, valet av garageport. Port som port tänkte vi… Men när det kommer till val av garageportar så finns det en uppsjö att välja mellan! För oss var det viktigt att garaget harmoniserade med huset och då spelar garageporten en stor roll.
Först måste man bestämma om man ska ha slagport, taksjutport eller vipport, nedan reder jag ut begreppen!
Slagport
Är en traditionell port där den ena dörren låser med spanjolett och den andra används som en vanlig dörr. Den här modellen spar utrymme inne i garaget men öppnas alltså utåt vilket gör att det alltid måste finnas plats utanför (=glöm inte att skotta när det kommer snö!). Passar kanske bäst till ett förråd eller ett väldigt lågt garage, men går att göra automatisk också.
Takskjutport
Den vanligaste garageporten, spar plats både innanför och utanför garaget då den fälls upp i taket. Kan fås både med och utan el.
Vipport
Är lite lik takskjutport men inte ”ledad” på samma sätt utan konstruktionen är något billigare och enklare. Porten är i ett helt stycke som bara delvis öppnas in i garaget, resten av porten sticker ut lite som en keps. Bra om man inte har så djupt garage. Vi trodde inte att den gick att få automatisk men det går faktiskt.
Vi ville absolut ha en eldriven garageport så för oss var valet av takskjutport enkelt! Sedan följde ytterligare några val kring porten…
Typ av profil
Nästa beslut var dock inte lika lätt, vilken profil ville vi ha på garageportarna? Olika portar finns i olika många profiler. Vi fick välja mellan small, medium och large profil – dessa skiljer sig alltså åt i storlek på panelen. Vi valde att gå med en storlek som harmoniserar med den liggande panelen på vårt hus, så medium profil blev valet.
Tjocklek på garageport
Ska man ha ett varmt isolerat garage eller inte? Vi vill kunna förvara allt från blommor till kläder och valde att isolera både garage och förråd. Då behöver man också ha en tjockare och bra isolerad port. Vi valde en 40 mm port eftersom vi inte kunnat hålla varmt i garaget med en tunnare variant.
Antal portar till dubbelgarage
Följande val som skulle göras var om vi skulle ha en eller två portar till vårt dubbelgarage. Denna nöt fick vi knäcka på ett tag. Min första tanke var EN bred port – superskönt att aldrig behöva oroa sig över att köra in i något när man parkerar bilen. Matias hade dock några bra argument för två portar, som gjorde att det var det vi till slut valde. Med två portar kan man ju faktiskt ha den ena delen som förråd och ställa prylar mitt framför den porten på insidan av garaget. Och om man behöver öppna garaget när det är kallt ute så räcker det med att öppna en port och på så vis inte släppa ut onödigt mycket varm luft.
NCS kulör
De allra flesta garageportar kommer i RAL kulör 9016, alltså kritvit. I vårt fall hade det inte blivit så snyggt mot vårt äggskalsfärgade hus, så när vi förstod att det finns portar som man kan få i exakt den NCS eller RAL kulör man önskarbestämde vi oss för att lackera dem i samma färg som huset och garaget: NCS 0502-Y (obs utan S!). Det ångrar vi inte för en sekund! Portarna smälter så fint in och det hade blivit helt fel med en kritvit nyans här.
Slutsatsen är att en port är inte alltid bara en port. Kika bara in de olika coola modellerna!!